Toptan Buğday İthalatı İhracatı Yapan Firmalar 2022 Listesi!

Toptan Buğday İthalatı İhracatı Yapan Firmalar 2022 Listesi!

Ana yaşam malzemesi olarak adlandırabileceğimiz bir tahıl ürün olan buğday ile un elde ediliyor. Undan ekmek, tatlı, pasta veya çeşitli yaşam malzemeleri elde ediliyor. Buğday üretimi yapan firmalar genelde un elde etmek için ekim yapıyorlar. Makarnalık un, ekmeklik un veya pastalık un gibi ihracat kalemleri olan buğday hayvan yemlerinde de kullanılır. Hayvan yemi olarak genelde buğday sapları kullanılsa da özel olarak ekimi yapılan buğday yemleri de vardır. Toptan buğday ithalatı ülkelerde ihracat yapmak için yapılır. Türkiye’de ithalata dayalı ihracat vardır. İthalatı yapılan buğday genelde makarna veya beyaz un yapılarak ihracat yapılır.

Buğday ihracatı yapan firmaların sayısı günümüzde bir elin parmağını geçmiyor. Buğday alıcıları için artık satıcılar tarafından bazı önkoşullar gerekiyor. Eskiden al-sat yapılabiliyordu fakat toptanv buğday satın almak için artık lisansınız olması gerekiyor. Girişimcilerin buğday ihracatı yapabilmesi için, lisanslı firmalar ile birlikte iş tutması gerekiyor. Buğday ihracat fiyatları pandemi sebebiyle zaten %9 artış göstermişti. Savaş sebebiyle Ukrayna ve Rusya buğdayının net fiyatı ne olacak hep birlikte göreceğiz. 18 Temmuz 2022 sonrasında Türkiye’nin Rus ve Ukrayna buğdayını satın alması için çalışmaları hız kazanacak.

Bugday Ihracati Ithalati

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan açıklamaya göre 2021 yılında pandemiye rağmen dünyanın buğday üretimi 777 milyon ton oldu. Buğday ihracatı yapan ülkeler arasında olan Türkiye’nin ihracatı ithalata endeksliydi. İthalat yapmadan ihracat yapamayan Türkiye’de hükümet tarafından belirlen buğday ihracatı yasağı sebebiyle fiyatlar küresel bazda artış göstermiştir. Hindistan’ın buğday ihracatını yasaklaması üzerine bütün gözler Ukrayna ve Rusya’ya çevrilmişti. Türkiye’nin diplomasi görüşmeleri olumlu olursa Türkiye buğday ihracatı başarısını artıracak. Yıllık 10 milyon tona yakın olan buğday ihracatının 2022 yılının son çeyreğinde 10 milyon üstüne çıkabilir.

Döviz kuru ve petrol fiyatları sebebiyle Türkiye’de son yıllarda tarım ve hayvancılık tamamen durma noktasına geldi. Türkiye’de buğday üretimi yapan çiftçilerin sayısı azalmaya başladı. TUİK verilerine göre 2015’te 22 milyon ton olan buğday üretimi; 2020’de 20 milyon 500 bin ve 2021 yılında ise 17 milyon 650 bin ton olarak açıklandı. Ekim, bakım, hasat, depolama ve diğer maliyetleri göz önünde bulunduran çiftçiler üretimi tamamen bıraktı. Türkiye’de buğday üretiminin 2022 yılında 15 milyon tonun altında olması bekleniyor. Buğday ihracatı yapmak için ilk olarak gübre ithal etmek gerekiyor. Üre gübresi fiyatları ile birlikte nakliye masrafları da artında çiftçinin toprakları boş kaldı.

Türkiye’de Buğday İhracatı Yapan Firmalar

Türkiye’de de toptan buğday alımı fiyatları yükseldi. Türkiye buğday üretimi yapmak için gerekli olan gübreleri de çok uygun fiyata Rusya’dan temin ediyordu. Rus gübrelerinin fiyatı neredeyse 4 katına çıktığı için Türkiye buğday ihracatı yapmak için 2023 yılını bekleyebilir. Dünyada dengeler yeniden kuruluyor. Türkiye’de diploması trafiği devam ederken aynı zamanda tarım ve hayvancılık alanında da kalıcı adımlar atılıyor.

Bilim adamları 2022 kışı ve sonrasında dünyayı çok ciddi bir kıtlığın beklediğini açıkladı. Stoklanmış buğdayın ithalatı ve ihracatı noktasında çok heyecanlıyız fakat çok ciddi küresel bir kriz ile karşı karşıyayız. 2022 yılındaki petrol fiyatları sebebiyle gübre üretimi tamamen durma noktasına geldi. Küresel kıtlığı önlemek için özellikle buğday üreticilerine ve toptan buğday ihracatı yapan firmalara çok ciddi destekler yoldadır.

Buğday İthalatı İhracatı Yapan Firmalar

Türkiye’nin son 20 yıldaki toplam buğday ithalat 68,9 milyon ton olurken ihracat ise 76,8 milyon ton oldu. Ukrayna ve Rusya buğdayının toptan satışı için Türkiye devreye girdi. Diplomasi olumlu sonuçlanırsa dünyanın tahıl krizi Türkiye sayesinde çözülecek. Türkiye’ye son 20 yılda gelmeyen buğday gelecek. Yaklaşık 30 milyon ton buğdayın dağıtımı için Türkiye merkez nokta olacak. Buğday ihracatı ve ithalatı yapan firmalar, Rusya ve Ukrayna savaşından sonra tamamen dağıldı. Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’da sadece Rusya veya Ukrayna menşe buğdaylar kullanılıyor. Çeşitli kullanım amaçları bulunan buğday, genelde beyaz un yapmak için tercih edilir. Dünya buğday ve mısır arzının yüzde 30’dan fazlası Ukrayna ve Rusya’dan karşılanıyordu. Karadeniz mayınlardan dolayı güvenli olmadığı için ve Ukrayna’da halen savaş ettiği için buğday ihracatı tamamen durdu. Hem enerji hem de tahıl krizi yaşayan Avrupa’nın geleceği Türkiye’nin ellerindedir.

Toptan un satıcıları arasında genelde organik ve doğal unlar yoktur. Endüstriyel makinelerde üretilen ve taş değirmenine göre daha kalitesiz olan un çeşitlerini her markette bulabiliriz. Türkiye’nin farklı yerlerinde yetişen buğdaylardan yapılan unlar yüksek fiyata satılırken, ithal buğday ile yapılan buğday unları daha uygun fiyata satılır.

İlginizi çekebilecek konular

back to top